Meten is niet álles weten

De afname van de Cito-toetsen, ... een blok aan het been van menig kleuterjuf en nog altijd een belangrijk moment voor ouders: "hoe staat mijn kind ervoor?"


De Cito voor kleuters leidt nog veel tot bezwaren ten aanzien van de wijze van afname en de interpretatie van de resultaten. Maar nog meer: een kleuter aan een tafeltje met een papier voor zich en een potlood in zijn hand. Kleuters horen te leren door te spelen in een rijke omgeving en ‘lesjes’ zijn speelse activiteiten...
Jaren geleden was het kleuteronderwijs minder resultaatgericht, lag er geen methode op de plank voor rekenen en leesrijpheid. We gebruikten volgsystemen om de ontwikkeling van de kinderen te observeren en te registreren. Inmiddels bestaan er prachtige methodes.

Combinatie
Persoonlijk denk ik dat het observeren en aanbieden in combinatie met de Cito een compleet beeld geeft van de ontwikkeling en vaardigheden van een kind. Zo kan bijvoorbeeld al vroegtijdig een achterstand of voorsprong opgemerkt worden. Het kind krijgt aandacht op maat. De Cito zou uiteindelijk het beeld dat juf heeft verkregen door observeren moeten bevestigen. Toch blijft het een momentopname. Voor Jorijn waren de Cito Rekenen en de Cito Taal, deze week aan de beurt, ... en ja, ook voor ons spannend. Voor Jorijn was het simpel: 'hij ging werken uit een boekje'. En zo is het ook!

Achterstand
Een half jaar geleden werd er een achterstand geconstateerd in de klas. Jorijn bleek evenwichtig genoeg om dit aan te kunnen. Ook wij maakten ons wel zorgen, want was als dat niet kan worden opgelost. Hoe gaan we richting groep 3, ...Vandaag zagen we het resultaat...


JAAAAHHHHH !!! 

We zijn echt wel heel erg trots op onze KANJER!

Het bevestigt voor ons ook wat wij van hem zien. Wat hij kan, wat hem interesseert. De puzzels van 200 stukjes die hij maakt. Van een boven gemiddeld naar ver boven gemiddeld, .. Hij is zelf ook heel erg trots, het is heerlijk om hem te zien genieten van zijn resultaat. Daar hebben ze hard aan gewerkt.

We zijn heel blij met hun juffen, zij hadden het vertrouwen en het lef om deze uitdaging aan te gaan! Omdat hij ver boven zijn klasgenootjes uitsteekt, hopen we dat hij in groep 3 straks genoeg uitgedaagd wordt. Zo kan hij zijn eigen ontwikkeling voortzetten.

Reacties

Populaire posts